Nieuws

Lever nooit je paspoort in tijdens je vakantie!

De ANWB wil dat er een verbod komt op het inleveren van het paspoort van de vakantieganger bij accommodaties en verhuurbedrijven. Het risico van identiteitsfraude ligt op de loer! We spraken met Mike Pinckaers van de ANWB.

 

Met de vakantieperiode voor de deur is dit wel weer een heel actueel onderwerp. Het is dé tijd waarbij vakantiegangers de meeste risico’s lopen omdat zij zich vaak bij aankomst in hotel of camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart te laten zien. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te kopiëren zonder het BSN-nummer af te dekken. Dus tja.... wees creatief en maak bijvoorbeeld een kopie met daarbij een doorgestreept BSN-nummer.

 

Oproepen van de overheid om het paspoort af te schermen en deze nooit af te geven om identiteitsfraude te voorkomen levert momenteel een groeiend aantal klachten van reizigers op. De ANWB heeft daarover een brief geschreven aan minister Plasterk van binnenlandse zaken. Verschillende hotels, campings of verhuurbedrijven eisen van de reiziger deze wel in te leveren. Zij voldoen daarmee vaak aan de eisen die een lokale overheid stelt. Recreatiebedrijven maken vaak een kopie om die later in de administratie te verwerken. Belangrijk hierbij is het afschermen van het burgerservice-nummer. Dit nummer moet namelijk echt niet in verkeerde handen vallen! 

 

Volgens de ANWB zijn nog geen gevallen gemeld waarbij mensen aantoonbaar via een hotel of camping zijn gedupeerd. Toch gaat de ANWB instanties in binnen- en buitenland hierop aanspreken. 

 

Een advies van de ANWB is toch om vriendelijk maar wel vasthoudend te zijn bij de vraag om een identiteitsbewijs tijdens de vakantie. Vaak willen bedrijven een paspoort gebruiken als borg. Daarvoor is een creditcard of een Camping Key Europe beter geschikt.

 

Online heeft de ANWB nog meer tips geplaatst!

 

Ga terug